2012. november 15.

Kötött sál


Csavart mintával, szürkéből Mr Yarnartnak! 34 szemre kezdtem, az elnyújtott, ritka fonatokat ezúttal rizsminta szegélyezi.
10 dkg Red Heart Niki (106m/50g, 80% Acryl, 20 % gyapjú) fonálból kötöttem 4-es tűvel.


Amint a képen is látszik, nagyjából arasznyit kötöttem a bordásan, majd a minta szerint folytattam a kötést, hétszer ismételve azt. A másik végére is egy hosszabb bordás rész került.


A minta nagyon haladós, úgy tízcentinként kerültek elő a segédtűk, a visszáján pedig fedetten - simára simát, fordítottra fordítottat - kötöttem.Mérete: 16 x 130 cm.

2012. november 12.

Csavart mintás sapka és sál

Kötöttem egy rusztikus, sportos sapka-sál szettet, túrázáshoz! Kb. 15 dkg fonal kellett hozzá. A sál asszimetrikus mintájú, az öt-öt szem lustakötéses szegély között  egyszer kötöttem a mintát. Mérete: 18x115cm.
A sapkát 4 cm-es patentszegéllyel kezdtem, majd körbe kötve négyszer ismételtem a sál mintáját. 
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ha csak három-négy szemet kell csavarnom, nem szoktam segédtűt használni. Biztosan sokan köttök hasonlóan, de akinek ez új, mutatok egy videót. Kis gyakorlás után szerintem sokkal gyorsabban lehet haladni ezzel a módszerrel.

2012. november 5.

Kötött zokni


Csak egy csíkos zokni. Talán túl színes, talán túl csíkos, de úgyis túrázáshoz kötöttem, a bakancsban meg ki látja? Másrészt milyen kár, hogy kevesen látják, nagyon vidám darab, mosolyogni támad kedvem, ha ránézek. Éppen illik a természet - néha meglepően vadul - élénk színeihez.

Aztán mondhatnám azt is, hogy az őszi lombszínek ihlették fuszeklimat, de ez nem igaz. A fonal régi szerzemény, még a nyáron kezdtem kötögetni, két és feles zoknikötőtűkkel. Sokat nem kellett számolgatnom, csak arra figyeltem, hogy azonos csíkkal kezdődjenek. A sarkánál kicsit csaltam: mivel túl tarka lett volna, így egyszerűen kivágtam a színes részeket, hogy egyszínű legyen. Tudom, vannak hibái, de én elégedetten hátradőlve, büszkén mutogatom. Valahogy így:
És nektek hogy tetszik?