2012. február 23.

Fehér... fehér...

Egy rusztikus kötött sál, vagy inkább stóla? Anouk fonalból, 6-os tűvel kötöttem. 160 cm hosszú, 40 cm széles, így többféleképpen is viselhető: nyakba tekerve vagy akár vállra vetve. Mr Yarnart szenvedélyes horgász, rengeteg időt töltünk a vízparton. Ő horgászik, én olvasgatok, kézimunkázok, járom a kutyával és a fényképezőgéppel az árteret. Már csak idő kérdése volt, hogy mikor kötök valami halasat. Talán ezért választottam a Fishtail Lace - sokan Horseshoe néven ismerik - mintát, amely GumiPóknál tetszett meg.
Régebben nem viseltem kendőket, aztán szinte észrevétlenül az egyik kedvenc ruhadarabom lett. Készítettem horgoltat, kötöttet, kicsit, nagyot. Hordom télen-nyáron, minden évszakban, nyakba tekerve, vállra vetve, színházba és munkába. Szeretem, hogy egy pillanat alatt felvehetem, letehetem.Már nagymamám is viselt hasonlót, de az övé fekete volt. És most elkészült az én berliner vállkendőm! Óriási (190x100 cm) lett, puha, meleg. Hogy ne legyen unalmas a hatalmas fehér felület, Lana Grossa Rainbow fonalból kötöttem hozzá szegélyt.

24 megjegyzés:

 1. Nagyon szép lett a sál/stóla és a kendő is!:)
  A fehér olyan ünnepivé teszi bármelyik mintát,jó rátekinteni!:)

  VálaszTörlés
 2. köszönöm, Melinda, bár ezeket hétköznapi viseletnek szántam :)

  VálaszTörlés
 3. köszi, Eszter! nekem sem árt egy kis szerencse ;o)

  VálaszTörlés
 4. A fehér a nemes egyszerűségével milyen mutatós darab tud lenni!!

  VálaszTörlés
 5. A fehér is nagyon szép, finom a mintája, de a nagy kendő az hú, de jó lehet!

  VálaszTörlés
 6. Nagyon szép lett mindkettő, nekem a fehér a kedvencem, már csak azért is, mert szeretnék megtanulni csipkét kötni. :) Nem minden kötött csipkeminta tetszik, talán ezért sem tanultam még meg, de ez nagyon!

  VálaszTörlés
 7. Nagyon szép, elegáns darabokat készítettél! Viseld őket egészséggel!

  VálaszTörlés
 8. Most nagyon sajnálom, hogy Mr Unger nem horgászik. De jó lehet a parton kötögetni! Nagyon szépeket mutattál (már megint)!

  VálaszTörlés
 9. Nagyon szep a sal, es ezen a kendon latszik, hogy milyen kis pihe puha. szivesen elfogadnam. :))

  VálaszTörlés
 10. Gyönyörűek a kendőid! Fehéret még nem kötöttem, lehet, hogy nyárra pont jó lenne egy stóla bambuszból... És nálunk is mindenki a horgászszezont várja, különösen én, mert a gyerekek is imádnak pecázni, én meg kedvemre köthetek, horgolhatok :)

  VálaszTörlés
 11. Nagyon tetszik a fehér is, de ez a finom-szegélyes vállkendő elbűvöl!
  Egyik idős néni ismerősöm mesélte nemrég, hogy anyukájától örökölt tökéletes állapotú berliner kendőjét a nagy hideg beálltával kivitte a kutyaházba. Igyekeztem tisztelettudó maradni...

  VálaszTörlés
 12. Nagyon szép a sálad/kendőd/.Milyen érdekes egy azon minta minden fonalnál vastagságnál mást mutat..A színekről meg nem beszélve.. Minden színnek meg van a maga varázsa... de a fehér....
  Szép hétvégét!

  VálaszTörlés
 13. Csodálatos darab mindkettő, ez a színes szegélyű izgalas textúrájú, szívesen megnézném élőben is, ha lesz márciusi barkás tali és jöszz... ne hagyd otthon :))

  VálaszTörlés
 14. A kendő ezzel a gyönyörűséges szegéllyel a szívem csücske!

  VálaszTörlés
 15. köszönöm a kedves fehérkedvelők hozzászólásait! azt nem gondoltam volna, hogy vannak itt olyanok, akik járnak horgászni. bizony kevés jobb dolog van, mint a vízparton piknikezni, kötögetni, horgolni, úszni, ha nagy a meleg! jó lenne elmenni a márciusi találkozóra, a 15-i héten a balatonra készülünk, de máskor nagyon szívesen, jó lenne ismét találkozni!
  legyen szép hétvégétek!

  VálaszTörlés
 16. Gyönyörüek! Nagyon kíváncsi lennék a berliner kendöd teljes képére. Amúgy nekem ez a kifejezés új, mármint a "berliner kendö" nem is tudom, hová tegyem...

  Viszont van valahol egy fishbone mintám sálra, elökeressem? :D

  VálaszTörlés
 17. hena, kíváncsi vagyok, milyen a fishbone minta.felénk a vastag, barna vagy fekete kendőket hívták így. sokféle, rusztikus mintával készült, ujjnyi vastag rojtok is voltak rajta, és a lényeg: négyszögű(!) volt, ezért átlósan kettéhajtva viselték kendőként.

  VálaszTörlés
 18. De szeretnék egy olyan igazi berlinert!
  Tegnap annyira görcsölt a hasam: szinte kiabált egy finom, meleg kendő után, amit rátekerhettem volna a derekamra. E helyett egy pulóvert tettem oda, ami állati kényelmetlen volt. :(
  Muszáj lesz kötnöm vagy horgolnom magamnak... majd itt inspirálódok: csuda dolgokat tudsz készíteni! Nagyon ügyes vagy!

  VálaszTörlés
 19. Ja! Még eszembe jutott, mert most látom, hogy van aki nem ismeri a berlinert: Nálunk az Én csöpp sváb falumban régen minden asszonynak volt berlinere. Pár éve a szüreti felvonuláson Én voltam a bírón és kaptam egyet kölcsön. Amíg nem viselsz egy ilyet, addig nem érted a különbséget kendő és kendő közt! Aztán már vissza sem akarod adni a berlinert... :)

  VálaszTörlés
 20. Hopp! Én voltam a Bíróné!!! Lemaradt a lényeg! Bocsi! jajjjajjj...

  :)))))))

  VálaszTörlés
 21. Nagyon szépeket kötöttél már megint! A patkó mintás a kedvencem.

  VálaszTörlés
 22. fróni, lehet, hogy másfelé is viseltek ilyet az asszonyok, csak máshogy hívták. a gugli mindenesetre ismeri ezt a nevét is :) az előbb ellenőriztem!
  Csilla, köszönöm!

  VálaszTörlés
 23. Az én nagymamámnak is volt berliner kendője!Szerintem aki még nem érezte a berliner puhaságát,melegét az nem is tudja elképzelni,hogy milyen fínom érzés bele burkolozni.Nekem mindig olyan ovó,védő hatása volt.Csodálatos érzés.Azóta se találtam hozzá hasonló fonalat,peddig kerestem! Te milyen fonállal köttöted?
  De jó neked!Üdv:Szné Gabi

  VálaszTörlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.