2012. április 10.

Falusi húsvét

Zeneszóval, jó hangulatban töltöttük az ünnepet Ópusztaszeren. Sokan ismerik  már a skanzent, így annak bemutatása helyett most inkább néhány kép segítségével a nagymamám korabeli húsvéti hangulatot idézném fel.
Az utcán sétálva be-betérhettünk egy-egy régi üzletbe, a szatócsnál vehettünk medvecukrot, törökmézet, selyemcukrot, a pékségből finom kenyérillat szállt csalogatóan az utcára, volt kugliverseny, tojásfestés hagymahéjjal, és már akkor sem csodálkoztunk, ha a sok korabeli figura között feltűnt két snájdig csendőr is...
És persze nem hiányozhatott a csikósromantika sem. A hagyományos lovasbemutató után érdekes dolgokat hallhattunk a csikósok felszereléséről, ruházatáról, díszítéséről, a kolompok hangolásáról. Közben az aprónép a közeli sátraknál hagyományos paraszti játékokkal szórakozott.

A nomád táborban mintha megállt volna vagy ezer éve az idő... a tűzön árpakása rotyogott, javítgatták a jurta falát, lehetett nemezelni, karkötőt fonni, nyilazni...
A faluba visszatérve délben ételszentelés, kínálgattak sokféle finom falattal, sonkával, különféle házi sajtokkal, tejtermékekkel. A legérdekesebb az első képen látható 'gömölye' és a mellette látható - tejfölből készült, enyhén sós ízű - étel, vajon ki ismeri, mi a neve? Bár eléggé bizarr látvány, de nekem nagyon ízlett!
Volt aztán még sok-sok érdekesség: rackanyírás, birkaterelés, kalácssütés kemencében, pásztorkutya bemutató. És akkor egy kis játék: vajon ez a jószág jön-é avagy megy? Az első kommentelőnek, aki jól válaszol, küldök valami apróságot jutalomképpen:)
És persze kötögettem is. Egy kedves kolléganőmnek készítettem ezt a kendőt. A pamut fonalat ő választotta, a mintát rám bízta. Ma már oda is adtam neki!
- o -
Gratulálok Verának, hamarosan küldöm a megfejtésért járó ajándékot. Megmutatom az eredeti képet, mert az első pulis képen a pórázt kiretusáltam :)

21 megjegyzés:

 1. Jó volt olvasni, bár sosem voltam ilyen helyen..
  Szerintem puli kutya, háttal áll nekünk,/ bár ez nem biztos..../
  Kendő egyszerű de a szélminta gyönyörűvé teszi...Meg a színe is nagyon jó..
  Szép napot!

  VálaszTörlés
 2. A kutya jön :-) Amikor a TV-ben láttam, a pusztaszeri húsvétolást, annyira sajnáltam, hogy idén sem mentem el sem oda, sem Hollókőre! Az ételeket nem ismerem, a másodikról nekem a karamella jut az eszembe, de tudván tudom, hogy hülyeség. A normális ember nem készít karamellt, az olyan civilizációs dolog :-) A kendő pedig meseszép!

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szép lett a kendőd, a minta jól megy a fonal színéhez, mindig olyan jól eltalálod. A húsvétolás biztosan nagy élmény volt, öröm ránézni a képekre.

  VálaszTörlés
 4. Verának igaza van :o)...megy a kutyus...csak a farka olyan nagy, hogy úgy látszik mintha jönne :o)))
  Nagyon szuper programotok volt!!! Köszi a beszámolót és a képeket!!!

  VálaszTörlés
 5. Igen , azt kellett volna írnom hogy a kutyus megy és nem háttal van nekünk... néha jól kicsavarom a mondatokat...

  VálaszTörlés
 6. Micsoda hangulatot hoztál!
  A kendő nagyon szép lett! Szeretem ez a mintát, olyan egyszerű, de mutatós.

  VálaszTörlés
 7. köszönöm, lányok, mindenkinek!
  Vera, gratulálok, eltaláltad, felteszem az eredeti képet is :)
  Zsuzsa, nem karamell, egy tejfölből készült sós étel látható a képen, főtt tésztával eszik.
  Csilla, a minta és a szín illik az ajándékozott kedves és finom egyéniségéhez!
  Timi, igazad van, a puli farka nagyon megtévesztő a képen.
  Mónika, nekem is megtetszett, egyszer szeretnék egy kisebb, amolyan nyakbavalót kötni magamnak ezzel a mintával.

  VálaszTörlés
 8. No, lekéstem a nyereményt, pedig nekem egyértelmű volt, hogy a puli megy :))
  Klasszul telt a húsvétotok, a kendő pedig nagyon tetszik, valami ilyenre vágynék én is már a kardigánok után.

  VálaszTörlés
 9. a puli gazdája odakötötte a karám egyik lécéhez, mert dolga volt máshol. amíg a gazdi vissza nem jött, addig a "kollégákat" figyelte a terelési bemutató közben. nagyon okosan, fegyelmezetten viselkedett. képzeld, van még egy félkész kendőm, ha azt befejezem, nálam éppen pulóver következik :)

  VálaszTörlés
 10. Megnéztem... mese szép... hányas tűvel kötötted? Én már kötöttem ebből a fonalból, de ennyire laza nem lett, talán azért mert kisebb tűvel kötöttem... tudod sokszor fázis késésbe vagyok... később nézzek vissza több mindent. Ma nem...

  VálaszTörlés
 11. Megnéztem... mese szép... hányas tűvel kötötted? Én már kötöttem ebből a fonalból, de ennyire laza nem lett, talán azért mert kisebb tűvel kötöttem... tudod sokszor fázis késésbe vagyok... később nézzek vissza több mindent. Ma nem...

  VálaszTörlés
 12. öt és feles, ha jól emlékszem.

  VálaszTörlés
 13. Ohh,de jó lehetett Nektek!:)
  A kendő pedig csodás színnel és mintával maga a tökély!:DD

  VálaszTörlés
 14. Ma megkaptam a csomagot, Itt is nagyon köszönöm!

  VálaszTörlés
 15. nagyon szívesen, jó kötögetést!

  VálaszTörlés
 16. a puli megy:):) az enyém is ilyen...:):):)jövő-menő gyönyörűség:):) üdvözlettel Kinga:)

  VálaszTörlés
 17. Kinga, gyönyörűek, és milyen okosak! a puli tényleg megy :D

  VálaszTörlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.