2012. szeptember 10.

Időtlen idő

Áll egy templomrom a puszta közepén. Senki sem tudja, mikor épült - valamikor az Árpád-korban. Senki sem tudja pontosan, mikor tűnt el a körülötte épült falu - talán a török uralom idején. Csak áll titokzatosan, távol minden lakott helytől valahol az ország közepén, Soltszentimre határában, nehezen megközelíthető helyen a pusztában. Még kövesút sem vezet arra, szőlők között kanyargó hepehupás, homokos úton közelíthető meg. Egy szép helyi legenda is kötődik a templomhoz: a hagyomány szerint a közeli királyi vadaskertben vesztette életét vadászat közben Szent Imre herceg, így emlékére apja,  Szent István királyunk, egy templomot építtetett.
Román stílusban épült, vastag falakkal, lőrésszerű ablakokkal. Valószínűleg őrtoronyként is használták, de ma már a környékbeliek csak Csonka-toronynak hívják. Őseink házai kelet-nyugati tájolásúak voltak, és ebben rejlik ennek a templomnak is a különlegessége: bejárata dél felől nyílt, a nyugat felé néző toronyba belülről, félköríves átjárón keresztül lehetett bejutni, amely fölött csúcsíves ablak. Ezzel az ablakkal szemben, a torony külső oldalán is van egy ablak.
Egyetlen egyszer az évben, szeptember elején, Imre herceg halálának napján, ha elzarándokolunk ehhez a romhoz, tanúi lehetünk egy érdekes fényjelenségnek:  késő délután a két ablakon keresztül  besüt a nap a templomba. A kis ablakok miatt a román kori templomok sötétek lehettek, de  a lenyugvó nap egy fénysugara  ilyenkor pár percre bevilágít, hogy a korábbi sötétséget a fény váltsa fel. A fény az élet, a feltámadás jelképe, és érdekes, hogy ez a jelenség éppen a herceg halálának napján látható. Mint minden szakrális hely, ez is különleges hatással van az emberre: kiszakadunk egy pillanatra a mindennapokból, az időből, találkozhatunk az elmúlással, és az ember örök életbe vetett hitével.
A szentély előtt, valahol az "M" betű fölött látható egy fénykör, amelyet  azon a bizonyos két ablakon keresztül a lenyugvó Nap sugara vetített a földre.

15 megjegyzés:

  1. Milyen csodák vannak ebben az országban elrejtve...

    VálaszTörlés
  2. és mióta várok, hogy láthassam :)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda helyeken jársz...Köszi, hogy megosztod velünk is! :o)
    Nagy ritkaság egy ilyen hely...

    VálaszTörlés
  4. Én is köszönöm, mert ezt a helyet én sem ismertem! Egy író sem írhatott volna szebben erről a kis kápolnáról! Méltánytalanul elfelejtett helyek vannak a mi kis országunkban, pedig kár értük!

    (A kardimhoz a fonal 4,5-ös horgolótűt ír, de mivel én - úgy gondolom - lazán horgolok, 4-essel készítem. Nem tudom, lehet, hogy feladom! A karöltő kialakításánál akadtam el - hiába a leírásnak megfelelően csinálom, nem jön össze úgy, ahogy a leírás.Még lehet, további rajzokat készítek.)

    VálaszTörlés
  5. Ó, de jó, hogy megmutattad, ezt látni kell élőben is! Nagy Pusztatemplomért átmászunk búzatáblán, kukoricáson és féllábszárig érő friss szántáson is akár!
    (Kukkants be ide:
    http://geocaching.hu/caches.geo?id=1779)

    VálaszTörlés
  6. Bocs, nem csak nagy, hanem kőrakás formájában fennmaradtért is...

    VálaszTörlés
  7. jucus, az a baj a mintával, hogy nincsen használható rajz hozzá, és a leírás sem egyértelmű. a minta tulajdonosa és a teszthorgoló sem értenek egyet bizonyos dolgokban. de ha értesz egy kicsit a szabásrajz készítéshez, nem lehetetlen vállalkozás :)
    bejus, köszönöm! hogy mennyi szépség van országunkban!

    VálaszTörlés
  8. Nahát! Most hallok róla először! Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet! Talán ezeket a kincseket kellene felkutatni és a TV-ben bemutatni a sok **** helyett! Csodás hely!!!

    VálaszTörlés
  9. én is szívesen néznék több ilyen műsort. köszi, fróni!

    VálaszTörlés
  10. Nem véletlen szeretek Nálad nézelődni... A kézimunkát magam is nagyon szeretem, a virágokat is.... A kirándulásokhoz mindig lusta voltam és elfoglalt... De így szívesen megnézem...Köszi...

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm a válaszod! Akkor nem én vagyok az ügyetlen? Látom, hogy többen próbálták, mind másképp - sajnos nem értek a szabásrajz készítéséhez - pedig úúúgy tetszik a minta is meg a fazon is...

    VálaszTörlés
  12. biztos találsz hasonló fazont kötve vagy horgolva. de ha lenne egy jó szabásmintád, hozzá igazgatva biztosan könnyen el tudnád készíteni leírás nélkül is.

    VálaszTörlés
  13. Töltődtem az írásodtól. Köszönöm!!

    VálaszTörlés
  14. örülök, szívesen :) sokszor eszembe juttok!

    VálaszTörlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.