2013. május 9.

Kötött pulóver


Még télen vettem a fonalat. Láttam egy hasonló színű pulóvert, és annyira megtetszett, hogy egy kis utánajárás után sikerült is kiderítenem a fonál nevét. Megrendeltem, végre megérkezett, és amikor hazavittem, hirtelen elbizonytalanodtam: nem túl tarka ez hozzám? Tartottam attól is, hogy  gombolyagváltásnál hogyan alakulnak a csíkok, sikerül-e az elejét-hátát hasonló ritmusú csíkokkal kötni, hogy összeállításnál illeszkedjenek majd. Körbekötés szóba se jöhetett, hiszen kétszer hosszabb sor keskenyebb csíkokat is jelentene. Szépen félre is tettem a fonalat pár hétre. Aztán mégis csak belevágtam... Néha szó szerint is, mert néha - ha nagyon zavaró volt -, pár arasznyi, szerintem oda nem illő színt egyszerűen kivagdostam kötés közben az anyagból. És ahogy alakultak a csíkok, egyre nagyobb kedvvel kötögettem. Először akkor torpantam meg, amikor a karöltőhöz, majd hamarosan az eleje kivágáshoz értem. Félre is tettem ismét egy kis időre, aztán rájöttem, hogy a fogyasztások miatt rövidülő sorok miatt szélesedő csíkokat csak úgy tudom kordában tartani, hogy két-három soronként elvágom a fonalat, így lett a válla szimmetrikus. És hát bizony az ujja: mivel sokkal keskenyebb, itt már szinte soronként, két soronként vagdostam a fonalat, állandóan méregettem az elejéhez, hátához, hogy szépen illeszkedjenek majd. Kicsit zűrösnek tűnik a leírás, ennek ellenére élveztem a kötést: egyre jobban tetszett, ahogy a színek váltakoznak.


És amikor Mr Yarnarttal éppen úton voltunk, valami nagyon érdekeset pillantottam meg az út mellett: a csatorna vizének sötétebb kékje, a búzaföldet elárasztó víz világosabb égszíne valami hihetetlen harmóniába olvadtak az útmenti fű és a búza zöldjeivel, sárgáival. Meg is álltunk, hogy lefényképezzem, és akkor ott, az út mellett összeállt a kép: éppen erre - a kékek-zöldek-sárgák élénkségére - vágytam a végtelennek tűnő, hosszú tél folyamán. Tudat alatt ez az érzés motoszkált bennem, amikor nem kis utánajárás után sikerült szert tennem erre a nem mindennapi, tarka pulóverre, amely most már része az életemnek.  Egy-két hűvösebb estén még most is elkél, de az igazi ideje majd ősszel jön el. Farmerral,  fehér, kék vagy zöld garbóval még akár télen is hordhatom - milyen jó lesz majd  tavaszias, üde színeket csempészni az őszi-téli szürkék, fehérek közé.



Amikor kezdtem, még nem tudtam, milyen szegély illik majd hozzá, így egyszerűen elhalasztottam a dolgot, rögtön sima kötéssel kezdtem, akkor különben is jobban izgattak a csíkok.  Aztán a nyaka után alul is felszedtem a szemeket, és hasonló szélességű patentszegélyt kötöttem. Szabásmintát, igazi, papírra rajzoltat ritkán készítek, legtöbbször egy kész pulóverhez méregetem a darabokat. Nekem ez eddig bevált. A mellbősége 104 cm, hossza 70 cm. 35 dkg Schachenmayr Bravo Jacquard Color  fonalból (50g/133m) készült, 4-es és 3-as tűvel.


25 megjegyzés:

  1. Az biztos, hogy a színek senkinek sem árthatnak. És nagyon el tudom képzelni rajtad ezt a felsőt! :)

    VálaszTörlés
  2. A színátmenetes fonalakkal nekem is éppen ez volt a gondom. Ez a felső viszont igen harmonikus lett...és bizony szépek a színei...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. először én is megijedtem, amikor végiggondoltam, mi vár rám. de kötés közben kifejezetten élveztem a csíkok igazgatását, és - furcsa talán - de sokkal gyorsabban haladtam, mint egy egyszínű kötéssel szoktam.

      Törlés
  3. Nagyon szép lett! A színe különösen tetszik!!! :o)

    VálaszTörlés
  4. Nem lehetett könnyű úgy terelgetni egy ilyen "bonyolult" fonalat, hogy ilyen szépen jöjjön ki a minta, le a kalappal! Nagyon szép, nagyon életerős, és a fotó-párhuzam külön jól esik az embernek! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hidd el, éppen ellenkezőleg, de ezt már írtam feljebb. a fotó a véletlen szülötte, mindössze egyetlen pillanat kellett, hogy belelássam a pulcsi mintáját, és persze mr yarnart kitűnő reflexei. még vissza sem kellett tolatnia :D

      Törlés
  5. Milyen egyszerűnek tűnik, és mégis mennyire alapos munka, hogy aztán a csíkok illeszkedjenek is! Gyönyörű lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm Tünde! az egyszer biztos, hogy nagyon odafigyeltem :)

      Törlés
  6. Hú, de nagyon jó lett az a pulcsi - ezek a színek...! A színvagdosásért pedig minden elismerésem - nekem is volt benne anno részem, hát nem egy leányálom eldolgozni azt a sok szálat, brrrrr.
    Viseld sok-sok örömmel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. emlékszem, éppen tőled és Judittól jött az ötlet, eszembe jutottak a kendőitek :)én mindig kötés-horgolás közben dolgozom el a szálakat, nem lenne lelkierőm a végén elvarrogatni a kismillió szálvéget. mondjuk, ha horgolok, egyszerűen behorgolom a régi szálat színváltásnál :)

      Törlés
  7. Nagyon szép lett! Régebben azt mondták,a zöld meg a kék nem illik egymáshoz...a természet nem téved! Nagyon is illenek, ezt a szuper képek is igazolják:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bizony, a természet soha nem téved :) nekem mindig is az egyik kedvenc színpárom volt. persze nem minden árnyalat illik egymáshoz.

      Törlés
  8. Bámulom az elszántságodat! Nagyon eltaláltad a csíkokat, érdemes volt vagdosni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm! mindig tanulunk egymástól. az elszántságot, pontosságot és az igényességet éppen tőled :D tetszett, ahogyan kötni tanultál!

      Törlés
  9. Nagyon szép lett. Ügyesen megoldottad, nagyon jók a csíkok.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép !Egészen hasonlít a fotóra .:)Sikerült a fonalat megvenned ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. még aznap este megrendeltem, de azóta sem kaptam visszaigazolást, pedig vártam egy emailt :(

      Törlés
  11. Nagyon szép lett.. Én is úgy tudtam kék és zöld nem passzol...ÉÉs tessék ,milyen jó...... az összhatás...Persze a fotók is nnnnnnagyok jók... Ez egy telitalálat!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. vannak bizarr színpárok, ez nekem mindig is nagyon tetszett.

      Törlés
  12. Sajnálom .Bár azóta talán történt valami .Én is rendeltem pár gombócot , s időbe telt mire megkaptam .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nálam a spam mappában "pihent" a visszaigazolás :(

      Törlés
  13. Ezek a színek, a képen is a pulcsin is!!!!! Szuper! Nézz be hozzám, van egy kis meglepetésem!

    VálaszTörlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.