2013. október 24.

Jasper

Három különböző méretű csiszolt képjáspis gyöngyből fűztem a legújabb nyakláncomat. Az egyszerűnek látszó homokbarna, sárgásbarna gyöngyök közelebbről szemlélve tele van érdekes rajzolatokkal, mintákkal. Színe miatt az egyszerű öltözetek dísze lehet.

A jáspis a görög "jasper" szóból származik, melynek jelentése foltos, pettyes kő. Rendkívül elterjedt a természetben, a világ szinte minden táján megtalálható. Magyarországon Gyöngyösorosziban lehet nagyon szép példányokat találni. Egyszínű jáspis ritka, majdnem minden színben létezik, általában tarka, mintás, csíkos felületű. Jellemző színe a piros, vörös, zöld, sárga, barna és néha a kék. Ahogy hűvösödik az idő, egyre gyakrabban kötök-horgolok. 3½ -es. tűvel, mindössze 46 gramm maradék gyapjúból kötöttem ezt az aprócska (110x50cm) nyakbavalót.

13 megjegyzés:

  1. Szép lett nagyon, csak ne csodálkozz, mikor a dekoltázsodba lesnek azzal az indokkal, hogy csak a finom rajzolatokat és színeket....:)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett a lánc (mindig is kedvenceim voltak az így vastagodó-vékonyodó gyöngysorok), és tényleg gyönyörű a kövek mintája. A kendő meg szépséges, finom munka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kár, hogy csak három méretet találtam, de azért így is elégedett vagyok :)

      Törlés
  3. Gyönyörű a nyaklánc, nagyon finom darab! A kendő csodás, és én is egyre kisebb tűkkel kötök...a 4-es tűt vastagnak érzem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. attól függ, mit készítünk. egy pulóvert azért jobb vastagabb fonalból, vastagabb tűvel. hacsak nem abban találunk kihívást, hogy évekig kötögessünk egy darabot... :)

      Törlés
  4. Szió! Ha szeretnél fonaltartó kerámiát rendelni, keres Facebook-on Melicher Cecíliát nemsokára indul egy újabb rendelős kör! 1500-ért szerintem nagyon megéri! Cili biztosan segít! Vagy belinkeltem az FB-csoport linkjét, nem tudom, zárt-e!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép rajzolatúak a gyöngyök, öröm ránézni a nyakláncodra. A kendőd is finom munka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hetekig nézegettem, gyönyörködtem benne a boltban, míg megvettem végre. gondolkoztam antik réz közteseken és gyöngykupakokon, aztán a legegyszerűbb megoldás mellett döntöttem :)

      Törlés
  6. Nagyon szépséges a gyöngysorod is, a kendőd is. Visszafogottak, elegánsak. :)

    VálaszTörlés
  7. Azt szeretem, hogy Nálad minden olyan egységben van, hogy azt el sem tudom képzelni, miként születik. A vadszőlő bogyója - deszka - gyöngysor - a bőröd színe - nyakbavaló - vissza a bogyóhoz! S a kör bezárult. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. sokszor minden nagyon magától értetődik, gyakran pedig sokáig keresgélem a megfelelő színt, anyagot, hátteret... ez legalább annyira szórakoztató, mint elkészíteni a dolgokat :) arról nem is beszélve, hogy sokszor kilométereket gyalogolok vagy biciklizek egy-egy kép kedvéért :D

      Törlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.