2013. november 26.

Szürke nagyiponcsó

Ismét egy poncsó. Ráadásul megint nagyimintával. És most biztosan sokan lemondóan legyintenek: ez is szürke... Pedig nem is olyan reménytelen ez a szín. Finoman a háttérbe húzódva nagyszerű alapot ad az élénkebb daraboknak. Képzeljük csak el színes kiegészítőkkel: egy piros vagy zöld blúzzal, esetleg sállal. És nem csak szürke szoknyával... És akkor még nem is szóltam a szürke rengeteg árnyalatáról! Szinte hihetetlen, de 65 nevet találtam a szín névlistáján!
 
                         Foncsorozott, szürke üveglap a tenger,
                         tükrében a fémes, horgany-szürke ég,
                         madárrajok könnyű, fehér foltja villan,
                         s feldereng a sápadt, szürke messzeség.
         
                        Fenn a nap beteg-szín, hályogos korongja
                        vánszorog az égen, bágyadt, lankatag;
                        a szelek letették komor trombitájuk,
                        s a szelíd homályban ráhanyatlanak.
                                                               Rubén Darío
Négyes tűvel 35 dkg fonalat horgoltam ebbe a darabba. Mintája azonos a lila és barna színűével. Mindig készítek egy próbadarabot, ennek alapján kiszámolom a kezdő sor hosszát: most egy 160 szemből álló láncszemsorral kezdtem. Aztán egy sor egyráhajtásos pálca után csak horgoltam körbe-körbe a minta szerint. Jó hosszú lett: középen éppen a térdemig ér.

26 megjegyzés:

  1. Van egy hasonló poncsóm. Praktikus kis darab. Egyetlen bajom van vele, hogy amikor poncsó kell, kellene a sál is. Viszont a kettő együtt nem menő...valami garbós megoldás kellene :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A garbós is jó ötlet, de ha végtelenített sállal (infinity, loop) hordod, olyan, mintha garbós poncsód lenne :)

      Törlés
    2. én el tudom képzelni azonos anyagból is azt a loopot :) bár ma éppen egy világos lime színű vékony, gyűrt anyagú sállal (vagy négyszer körbetekerve :) és egy sötétkék blúzzal hordtam.

      Törlés
    3. Zsuzsa, most már az időjárás miatt én csak a munkahelyen hordom, és ha a két épület között át kell mennem az udvaron. de igazad van, ha utcai viseletként hordjuk ősszel vagy tavasszal, így elég nagy a kivágás. de bármikor a nyakunk köré csavarhatunk valami hozzáillőt, ugye?

      Törlés
  2. Nagyon jó lett. Hála a tőled jött ötletnek, már nekem is van ám... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. megmutatod, ugye, majd a blogodon? :) kíváncsi vagyok ám!

      Törlés
  3. Nagyon tetszik a szürke poncsód :) A színátmenetes (szürke) részek miatt egyáltalán nem unalmas. Nyár végén festettem 40 dkg Fecskét színátmenetes szürkére, abból kötött poncsó lesz... most már csak tavaszra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is éppen egy kötöttet néztem ki egy újságból magamnak. ha meglesz hozzá a fonal, neki is látok. nekem a kötés valahogy lassabban halad, mint a horgolás :) kíváncsi vagyok, saját mintád lesz, vagy kinéztél valamit magadnak?

      Törlés
    2. A saját fejem után fogok menni, mint szinte mindig :) Már kötöttem egy poncsót lila színátmenetes fonalból, de anyunak nagyon megtetszett, hát neki adtam. Amúgy teljesen egyszerű fazon: az elején és a hátán, a középvonalon lévő szem két oldalán ráhajtással szaporítok egy-egy szemet minden második körben. A nyaknál még a vállak vonalában is ugyanígy szaporítok. Szóval csak ennyi :)

      Törlés
    3. valahogy én is így képzelem. vajon túlságosan nőne a bőség, ha elöl és hátul minden sorban szaporítanék kettőt-kettőt? viszont akkor a vállánál nem lenne szaporítás.

      Törlés
  4. Mindig lenyűgöz a nagyi minta, azt hiszem az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Én már régóta tudom, hogy a szürke nem is olyan szürke.
    Összességében nagyon szépet készítettél, nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem is a kedvenc mintám! és még mennyi mindent NEM csináltam ezzel a mintával. hiszen ez még CSAK a 17.granny-darab :D de nem unom még.

      Törlés
  5. Nagyon szeretem a szürkét! Gyönyörű lett!!!

    VálaszTörlés
  6. Én is nagyon szeretem a szürkét! :o) Valóban minden illik hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. valóban ez a sokoldalúság a titka: szinte mindenhez illik ez a szín!

      Törlés
  7. Engem is teljesen elvarázsolnak a poncsok...Eltervezem ,hogy kivételesen horgolnám, de mindig van valami "fontosabb"..Csak is nagyikocka jöhetne számításba... Egyenlőre gyönyörködöm a Tiedbe és a többi lány elkészített poncsójába.../Persze én már terveztem is, hogy az elejét kicsit nyítva hagynám, cipzár vagy valami más, és magas, vagy garbó nyak..../és igazad van a szürke mindenhez megy....

    VálaszTörlés
  8. jól kihasználható darab.szeretem a vállkendőket is, de ebben szabadabban mozgok, nem kell állandóan arra figyelni, hogy ne csússzon le a vállamról. fogok még kendőket és stólákat is kötni-horgolni, de most a poncsók a kedvenceim :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép lett ez is, de kivàncsi vagyok Mr.Yarnartnak hogyan adod be, hogy ugyan már dobjon össze még egy előszobaszekrênyt, mert ez nem ugyanolyan, csak hasonló...és az ember lányának kell ennyi... és az új csizmához még nincs is....:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát igen...egy új csizma lavinát indíthat el: új táska, szoknya, poncsó vagy kendő (esetleg mindkettő), sapka, kesztyű...
      épp a napokban beszélgettünk egy új szobáról. mert rajtam már egy új szekrény sem segítene :D

      Törlés
  10. Vagány, merész darab! Szerintem Neked Misziszponcsó lehet a neved bizonyos körökben. (Úgy örülök, hogy a szürkének nem az ötven árnyalatát emlegetted, mert az ellenben a legújabb poncsóddal borzaaalmas, jaj, nem is értem, satöbbi.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. azért a 65 mégis több, mint az 50 :) és ha tudnád, hogy van egy fehér is, de azt itt nem mutattam, mert az varrott, és készen vettem :D

      Törlés
  11. Én is nagyon szeretem a szürkét. Jól érvényesülnek rajta az apró kiegészítők vagy a kötött kendők. Tök jó, kihasználható lett ez a poncsód.

    VálaszTörlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.