2013. december 12.

Kötött sapka, kendő

Mindkettő igazi stash-buster, vagyis fonalfaló darab. A fonal (Adriafil Zaffiro, 230m/25 g, 37%pamut, 35% super kid mohair, 22%Polyamid, 4% gyapjú, 2% Elasthan) éppen két éve vár a sorsára. A kék és zöld egy részéből akkor két sálat horgoltam. A tarka pulóver után valami pihentető, kevés odafigyelést igénylő kézimunkára volt szükségem.
A kendőt a sötétebb fonal két szálával, 4-es tűvel kezdtem sima kötéssel. A buklészerű, bolyhos anyag nem is igényel semmilyen mintát. A képen látható módon egy idő után az egyik szálat a világosabbra cseréltem. Majd pár centi után ismét váltottam: mindkét szál világos, és innentől lusta kötéssel folytattam. Végül egy szálával, a sötétebb fonallal sima kötéssel 2 cm-es fodort kötöttem a szélére (2 sima *1 ráhajtás, 1 sima, 1 szaporítás a keresztszálból, 1 sima,1 ráhajtás.* a csillagok közötti részt ismételjük a sor végéig).
A sapkát 100 szemre kezdtem a sötét fonal két szálával. 3 cm-t kötöttem sima kötéssel, majd újabb hármat fordított kötéssel. Éppen itt elfogyott az egyik sötét szál is, de szerencsére a világosabból maradt még annyi, hogy a sötét mellé fogva be tudtam fejezni a sapkát. Így a sapka is színátmenetes lett. A kezdéstől mért 12 cm után kezdtem fogyasztani: a fogyasztás első sorában *18 fordított, a 19-20. szemet simán össze* ezt 5-ször ismételjük. A következő sorban 17 fordított, a 18-19. szemet simán össze. A harmadik sorban 16 fordított, a 17-18. szemet itt is simán összekötjük. Így folytatjuk a fogyasztást soronként mindig öt helyen, amíg 5 szemünk nem marad. A maradék szemeket összehúzzuk, eldolgozzuk.
Összesen 60g sötét és 25g világos rózsaszín fonalat használtam el ehhez a fantasztikusan puha, pihekönnyű együtteshez.

17 megjegyzés:

 1. Nagyon "finom" a színe, szép lett. Köszi a leírást, egyszer biztos felhasználom, ha megkötöttem egyszer végre a Boneyard pink kendőmet...

  VálaszTörlés
 2. Hű, ezek nagyon szép, finom darabok lettek!

  VálaszTörlés
 3. Tetszik ez a mályvaság... nőies, fodros, kedves.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. már nem is emlékszem, mit akartam belőle eredetileg. de így nagyon szeretem :)

   Törlés
 4. Nagyon jól mutat...és a fotó... tudtad megint hova kell tenni a szépséges kendőt...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. bár ilyen a mi kapunk is, ez nem az :) séta közben csak úgy felterítettem egy kapura. aztán egy fuvallat befújta a kertbe. kicsit vicces volt, amikor egy faággal próbáltam kipiszkálni. közben azon izgultam, hogy
   1. ne jöjjön senki
   2. ne szakítsam el a vadonatúj kendőmet
   de a hely tényleg szép :)

   Törlés
 5. Ohh,de gyönyörűűű lett! Csodás színek ,finom színátmenetek! Kszi a leírást,lehet kipróbálom... :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszönöm! nagyon kellemes viselet. finom, puha, meleg!

   Törlés
 6. Válaszok
  1. itt:
   http://westknits.com/index.php/pattern/shawls/boneyard-shawl/
   vagy itt:
   http://www.ravelry.com/patterns/library/boneyard-shawl
   Csillához is érdemes benézni, az övé is nagyon tetszik nekem:
   http://konyv-koteszet.blogspot.hu/2013/02/boneyard-kendo.html
   ráadásul nála találsz egy linket a minta magyar fordításához!

   Törlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.