2014. május 7.

Kötött poncsó

 Amilyen mostoha mostanában az időjárás, egy ideig reggelenként még jól jöhet egy ilyen jó meleg holmi. 5-ös tűvel kötöttem, két szálat - teveszín akrilt a Müllerből és hasonló árnyalatú Alpissimát a fonalam.hu-ról - fogtam össze, összesen 44 dkg kellett hozzá. 
Mintával nem szolgálhatok, inkább amolyan receptfélével: a fejbőségnek megfelelő szemszámmal kezdtem (néggyel azért osztható legyen), majd körben kötöttem. Tetszőleges szélességű és mintájú passzét készítünk, az enyém nem túl magas, hiszen már erősen tavaszodott, amikor kötöttem, de el tudnám képzelni akár garbónyakkal is. Majd őszre talán készül olyan is. Amikor kellő szélességű a passzé, négy egyenlő részre osztottam a munkát, és megjelölöm a az elején és a hátán, valamint a két vállán a középszemeket. Ezek előtt és után minden második sorban egy-egy ráhajtás készítettem, a páratlan sorokban végig sima szemeket kötöttem. Amikor elértem a váll szélességének megfelelő méretet - érdemes ilyenkor többször próbálgatni, hogy majd szépen kifeküdjön -, akkor a vállvonalnál befejeztem a ráhajtásokat, csak elöl és hátul folytattam az előzőleg leírt szaporításokat.
 Talán ezen a képen oldalról látszik, hogyan alakítottam a vállát.
Tulajdonképpen folytathatnánk végig simával, a végén valamilyen egyszerű szegéllyel, én mégis valami csipkét szerettem volna alulra, hogy ellensúlyozzam a tömör sima kötésű nagy felületet. Eszembe jutott egy régi kendő, kis számolgatás után annak a mintájával folytattam. Persze bármelyik nekünk tetsző kendő mintáját felhasználhatjuk a díszítéshez. Teljes hossza a középső lyuksornál mérve 75 cm.

21 megjegyzés:

  1. Nemcsak praktikus, de nagyon szép is. Jó látni ezt a bátorságot, amivel minta nélkül is belevágsz ilyen nagy projektbe. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem teljesen minta nélkül... tulajdonképpen egy kendőmintát alakítottam át. körben kötve poncsó lett :) két helyen kellett számolni egy kicsit: a nyakánál, majd akkor, amikor a csipkét kezdtem.

      Törlés
  2. Nagyon szép lett! Elég szeszélyes az időjárás, nekem is jól jönne egy hasonló holmi.

    VálaszTörlés
  3. Szép, praktikus darab nem mellékesen bringázni is lehet benne.
    Köszönöm a mintaleírást!
    Szép napokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. biciklin a kendő nem az igazi. ez viszont kényelmes is, meleg is. neked is szép napokat :)

      Törlés
  4. Húúúú de jó néz ki! Nekem is jó lenne, pedig még bicajozni sem tudok sajnos...
    Annyira egybe van..gratulálok...és örülök hogy itt vagy! Szép hetet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. most már remélem, gyakrabban is tudok jönni :) szép hetet neked is!

      Törlés
  5. Gyönyörü mint mindig. Nagyon szeretem a földközeli szineidet! Itt északon is szeszélyes az idö, reggelent fagy van. Körkötötüvel készitetted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mostanában felénk is szeszélyes az idő. azt hittem, majd csak ősszel hordhatom. körkötőtűvel kötöttem, de a végén már nehéz volt, jól jött volna egy hosszabb kötőtű :)

      Törlés
  6. Szép lett, tetszik a széle. Jó ötlet adtál, hogy két fonalat összefogsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm! szükségem van egy vastagabb, melegebb poncsóra is :)

      Törlés
  7. Nagyon csinos lett ! :)Gondolom jó meleg lehet .Úgy néz ki , még felveheted a tavasszal .A színe is tetszik , szeretem ezt a meleg barnát .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát igen! egyre romlik az idő :( viszont tényleg jó meleg... :)

      Törlés
  8. a listám élén áll már jó ideje, remélem, ősszel végre nekem is lesz. nagyon szép ezzel a csipkével és igazán jó kis receptet írtál hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. el tudom képzelni valamilyen más - lusta-vagy rizskötéses - széllel is!
      fogok még én is csinálni biztosan. például el tudnék képzelni egy tarkabarka hippis stílusút magamnak egy farmerhoz :)
      nagyon kihasználható darab!

      Törlés
  9. Hű, megint egy profi munka! Nagyon tetszik, csini!

    VálaszTörlés
  10. Ez gyonyoru,es pont.mar el is kezdtem a negyevesemnek,csak egy dolog van,amit nem tudok kiokoskodni,hogy miszerint,amikor elkezded a csipkemintat,tovabbra is szaporitasz? Vagy a meglevo bosegre kikalkulalod a mintat es varialas nelkul kotod a kivant hosszig?koszonom szepen a valaszt elore is!

    VálaszTörlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.