2015. január 17.

Fény és árnyék


Szeretem, ahogyan az eredetileg mustárszínű fonál a fényben életre kel: ha rásüt a nap néha narancs vagy óarany, máskor aranybarna színűnek látszik. A poncsó elkészítése nagyon egyszerű: olyan hosszú láncszemsort kapcsoltam körré, amelyen a fejem kényelmesen átfér. Eddig úgy tapasztaltam, hogy így szépen kiterül, nem hullámosodik, nem húzódik és nem is túl nagy a kivágás, hogy lecsússzon a vállamon. Most négy sort készítettem rövidpálcákkal, az utolsó sorban megfeleztem a szemeket, és megjelöltem az eleje és a háta közepét. Ezután egyráhajtásos pálcákkal folytattam. Az előző sorban megjelölt pálcákba öt-öt egyráhajtásos pálcát készítettem. A következő sorokban az ötös pálcacsoportok középső pálcájába horgoltam ismét öt-öt egyráhajtásos pálcát.


Amikor elértem  megfelelő hosszúságot (nálam az közel a csuklómnál volt), hozzáláttam a szegélyhez. A szegély is nagyon egyszerű: három sor rövidpálcákkal, erre egy lyuksor (egy egyráhajtásos pálca, egy láncszem váltakozik), majd ismét három rövidpálcasor. A szegély készítésekor is folytattam a szaporítást az előbb leírtak szerint.  Ha már a poncsó mintája ilyen egyszerű lett, kerestem valami hozzáillő  szegélyt. Egy mutatós mintát választottam, amelyhez Robin Sanchez készített egy jól követhető fényképes leírást.

 

Semmi sem áll csak úgy, önmagában a világban. A legnagyobb kínok közé keveredik a nevetés, a vigasz, a hit, a fény, a szeretet. Minden fényben ott az árnyék, az árnyékban a fény.
                                                                         Tisch Ferenc


34 megjegyzés:

  1. Bár tudnék horgolni!
    Nagyon szép lett, nagyon különleges.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm :) nem tudtam, hogy nem tudsz horgolni!

      Törlés
  2. Egymás nélkül nincsen meg egyik sem, tán el is fogadjuk ezt a tényt néha.
    A Te poncsód is milyen unalmas lenne nélkülük, akármennyire fantasztikusan egyszerűen szép! :) Fejből, kézből, szívből...

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. amikor annyira szeretem... csinálni is, viselni is :D és már ki is néztem a következőt :)

      Törlés
  4. Ne tedd ezt velem, kérlek! Most legszívesebben félbehagynék megint mindent, hogy poncsót készíthessek... Nagyon szép lett, bár ezt a telt sárgát nem igazán szeretem, az egyszerű alapminta és a feltűnő szegély kombinációja telitalálat, más színben meg is horgolnám szívesen :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem igazán élénk színű, eredetileg sokkal fakóbb. én mustárszínűnek nevezném. amikor fényképeztem, érdekesek voltak a fényviszonyok :)

      Törlés
  5. Nagyon szép lett!!!
    Nem volt nagy munka?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aki jól tűri a monotóniát, mint én, annak jó mulatság. élvezem, ha nem kell odafigyelni, számolgatni, lehet közben tévézni, beszélgetni, utazni... igazából szeretek nagy darabokat készíteni, mint például poncsót, takarót. a mérete miatt természetesen nagy munka volt.

      Törlés
  6. Teljes összhangban van az egész, és ahogy írsz róla...megkívánja az ember a poncsó-horgolást! :o) Nagyon csini!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. feljebb írtam, hogy szeretek ilyesmit kötni-horgolni. csak mozog a kezem, de a gondolataim egész máshol járnak. pihentető, igazi jó kikapcsolódás.

      Törlés
    2. Kérdésedre: hogy hogyan illesztem össze a kardit, azt még ki kell tanulmányoznom, egyelőre örülnék, ha már a méter x méteres méret meglenne :o) Szerintem 1/3 - 2/3 kell majd összehajtani és összehorgolni. Nincs nyakkivágás, minta gallér, úgy fog kihajlani...remélem legalábbis, hogy sikerülni fog! :o)

      Törlés
    3. akkor félreértettelek, azt hittem, te is poncsót csinálsz :)

      Törlés
  7. Ez is meseszép darab! Ezzel a pom-pom szegéllyel fejeztem be egy mezzaluna kendőt (kép nincs róla), és nagyon megszeretettem ezt a díszsort.

    VálaszTörlés
  8. Igazán "melegszívű" szépség lett!

    VálaszTörlés
  9. Elegáns darab. És gyönyörű ahogy a fényben ragyog.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jó, és bicajozáshoz is lehet hordani.

    VálaszTörlés
  11. Csodálatos, energiát sugárzó szépség - én nagyon szeretem ezt a színt, így, napfényben fotózva egészen káprázatos! Köszönet a minta leírásáért is, előbb-utóbb biztosan nekirugaszkodom én is egy poncsónak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az első sornál kell odafigyelni igazán, aztán már csak a szaporításokra elöl és hátul. és aztán már csak megyünk körbe-körbe :)

      Törlés
  12. Hogy hű maradjak önmagamhoz (és a hasamhoz): gesztenyeméz. Szép és finom! :D

    VálaszTörlés
  13. Gyönyörű lett... Jó nagy munka...és imádom amikor ilyen sok kép készül... Minden pillanatban, vagy csak arébb lépsz és már más a színe ,a fénye...Érdekes a fény játéka...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tényleg minden pillanatban máshogy esett a fény. én meg igyekeztem elkapni a lenyugvó nap utolsó sugarait.

      Törlés
  14. A monotònia egy fajta meditáciò, sokszor jobb terápia mint akármi más. Szépen illusztráltad a fény játékát is ezen a gyönyörü darabon is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ha fáradt vagyok, vagy éppen ellenkezőleg, ha zajos körülöttem az élet, a számolós, odafigyelős kézimunkákat félreteszem, jöhetnek a terápiás, egyszerű darabok :)

      Törlés
  15. Fantasztikus , mint egy darab napsugár ! :)

    VálaszTörlés
  16. Hány dkg fonal ment bele ebbe a csodás poncsóba? Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az előbb megmértem: 354 g fonál kellett hozzá.

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm, megpróbálkozom vele én is!

      Törlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.