2016. november 10.

Kötött poncsó


A Ravelryn nézelődve sokszor megmosolyogtam azokat, akiknél tíz-tizenkettő, nem ritkán még több megkezdett munkát láttam. Aztán - hogy mikor kezdődött, magam sem tudom - én magam is elkezdtem egyszerre több vasat tartani a tűzbe. Először - mint a mesebeli farkas a mellső lábával, hogy folytassam a gyönyörű képzavarok sorát - csak két munkám volt: egy odafigyelős mellé egy könnyű, amelyet kotta nélkül, tévénézés, beszélgetés, utazás közben is tudtam kötni-horgolni.  Aztán jött a többi: megtetszett egy minta, egy fonal, jött egy ötlet, amelyet azonnal ki kellett próbálnom. Egyszerre csak azt vettem észre, hogy több helyen is felbukkannak a lakásban a befejezetlen darabok. Annak ellenére, hogy még távolról sem tartok ott, mint a neten megcsodált tíz-húsz WIP-et felhalmozó kolleginák, kezd számomra is zavaróvá válni ez az új szokásom. Szerintem nem haladok olyan jól, mintha csak egy dologra koncentrálnék. Azt hiszem, ezen változtatnom kell, és nem várhatok a fogadalmammal újévig. A terv egyszerű: igyekszem még az idén befejezni az elkezdett kézimunkákat. És itt kérek mindenkit, aki ezeket a sorokat olvassa, hogy legalább virtuálisan csapjon a kezemre, ha új fonalakat vennék az idén. Több hónapnyi-évnyi gyűjtögetés után eljutottam mára oda, hogy a fonalaim mennyiségéről már nem is szeretnék beszélgetni senkivel :)
Kíváncsi vagyok, ti melyik csoportba tartoztok: a megfontolt, előre tervező kézimunkázó vagy-e, aki miután megveszi a fonalat szorgalmasan és kitartóan kötve-horgolva-varrva hamarosan el is készíti a kinézett darabot; esetleg azok csoportját gazdagítod, akik hirtelen ötletektől vezérelve, pillanatnyi hangulatuknak megfelelően vásárolgatnak, és a nyersanyag többször hamarabb van meg, mint a kinézett minta, a lakásban pedig lassan nehéz lesz eltüntetni a gyűjtögető életmód árulkodó jeleit (megkezdett kézimunkák, gombolyagok, kötő- és horgolótűk, kézimunkaújságok, kinyomtatott minták kavalkádját). A két csoport - a tudatos és impulzív kézimunkázók - között lavírozva nagyon érdekel mások tapasztalata, véleménye!


Ezt a poncsót még augusztusban kezdtem, és hogy a korábban kezdett darabok előtt miért lett biztos befutó? Egy nyomós indokot említenék csak: az utóbbi hűvös reggelek nagyban hozzájárultak a gyors befejezéshez :) Dekákról, kötőtűkről, fonalról majd később. Most csak meg akartam mutatni, hogy mit kötögettem az utóbbi időben.

18 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. egy színátmenetes fonal két árnyalatát csíkoztam :)

      Törlés
  2. Hú, hát nagyon megértelek, ugyanez az evolúciós folyamat játszódott le nálam is, és ma már nagyon oda kell figyelnem, hogy kordában tartsam a fonalgyűjtögető és új mintába kezdő szenvedélyt. Igyekszem tartani magam az "egy odafigyelős + egy könnyű" felálláshoz, de most is négy megkezdett munka vár itt-ott...
    A poncsó nagyon szép, gyönyörű, finom színek és kívánatos az a szegély is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem tudom, mit érez más, amikor befejezetlen dolgok veszik körül, engem egy idő után frusztrálnak a kötéskezdemények. az odafigyelős-könnyű marad nálam ezután is, de újat most már nem kezdek, mielőtt be nem fejezem a régieket. a fonalakkal lesz nehezebb... :) a fonalról, szegélyről majd később :)

      Törlés
  3. Szeretem az ilyen bejegyzéseket olvasni... bár én nem vagyok nagy fonal gyűjtő, mert ritkán járok fonalboltba... de azért akad, engem inkább a himző fonalak árasztanak el... már mindenhol fonal és anyag... /többnyire ajándékba kaptam/

    A himzésnél mindig van egy nagy munka...és apróságok ha hirtelen kell, persze horgolásból is van mindig megkezdett...és hajócsipkéből is, főleg ha ünnep közeledik, mostanában nem kötöttem, bár elkezdtem, de változott az elképzelés...Nem birom a káoszt én sem, de a lakás minden részén, szekrénybe valamilyen kézimunkával kapcsolatos alapanyagot meg lehet találni...Akkor még nem említettem a géppel való varrást!!!
    A poncsód szépséges lett!!!és jó hogy újra írtál a blogodba!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szóval akkor te is a gyűjtögetők táborába tartozol :)

      Törlés
  4. Nagyon nagyon szép, a szín is és a poncsó is!:)

    VálaszTörlés
  5. Ó, hogy ez milyen gyönyörű szép, a színei, a minta a kivitelezés!
    / Verától jöttem/
    Nos , én sokféle kézimunkát csinálok és persze egyszerre és nanáhogy mindegyikből többet is, tehát nagy öröm amikor egy elkészül:-)
    Legyen szép estéd!
    Emőke

    VálaszTörlés
  6. A poncsò gyönyörü mint mindig! Én egy darabig gyüjtögettem, aztán felkézimunkáztam sok gombolyagot. Mostanában csak mozogna a kezem, de ritkán vagyok elégedett amit csinálok. Most csak várok és várok hátha megcsap az ihlet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez két különböző színből készült, de jó ötlet maradékokból is megcsinálni :)

      Törlés
  7. Megkérdezhetem, hogy melyik fajta szaporítást alkalmaztad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1 ráhajtás, 1 sima, 1 ráhajtás. a következő sorban végig sima. ezt a két sort ismételtem, elöl és hátul szaporítva. a ráhajtásokat úgy kötöttem le simán a következő sorban, hogy ne legyen lyuk. de lehet ehelyett a sima szem előtt és után a keresztszálból szaporítani, annak is hasonló hatása van.
      itt van egy videó a jobbra dőlő szaporítás keresztszálból: https://www.youtube.com/watch?v=kEOLXnn3yes
      itt meg a balra dőlő szaporítás:
      https://www.youtube.com/watch?v=otIqrY5hZN0

      Törlés
  8. Igazából tanácsot is elfogadnék, ha van erre időd: három fajta fonalból szeretnék poncsót kötni, illetve horgolni és most fazont keresek hozzájuk. Az első, ami lassan kifog rajtam az Alize Show Punto Batik. Mivel elég vastag, itt csak a kötés jühet szóba, valami egyszerű fazonra, nem áttört szaporításra gondoltam. A másik az Alize Superlana Batik és az Alize Angora Gold, ezeknél a kétsarkos vírus poncsó ötelete eddig a befutó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a kötött poncsóhoz egy rövid leírás: fejbőségnek megfelelő szemszám (néggyel osztható legyen) tetszés szerinti szegély a nyakhoz (pl. valamilyen bordás minta) aki vékonyabb, annak elég elöl és hátul szaporítani. nekem jobban áll, ha eleinte négy helyen jelölöm meg és elöl, hátul, valamint a két vállán is szaporítok. a vállakon csak a vállszélesség eléréséig szaporítok, utána már csak elöl és hátul. ha nem akarsz lyukakat, vagy a csavart simával kerülheted el, vagy keresztszálból való szaporítással, vagy fordított irányba hajtsz rá, mintha horgolnál. legalábbis én úgy tanultam, hogy kötéskor alulról, horgoláskor felülről hajtom a fonalat a tűre. úgy tudom, szegedi vagy, ha bemész a gombolydába egy kötéspróbával, szívesen megmutatja neked valaki a szaporítást úgy, hogy ne legyen lyuk, ha az, amit leírtam, nem volt teljesen érthető. a vírus poncsót éppen a napokban nézegettem én is, a kötött de a horgolt poncsókat én is mindig úgy szaporítom, hogy csak elöl és hátul van csücske, mert ha mind a négy sarkát szaporítom, mint egy takarót, nagyon ormótlamul állna rajtam :) sokkal csinosabb a "kétsarkos"

      Törlés
  9. Ajándékba szeretném,légy olyan kedves és mond meg nekem az árat,hogy mennyibe kerül???? Köszönöm szépen

    VálaszTörlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.