2017. augusztus 21.

Hel


Már a 34 kilométeres, de rendkívül keskeny félszigeten végigautózni is nagy élmény: talán a világ egyik leglátványosabb homokturzása. Ezek a képződmények úgy keletkeznek, hogy a partról a hullámok a homokot egy idő után lerakják, hogy először sziget, majd félsziget alakuljon ki. A Hel-félsziget is eredetileg sziget volt. Először a XII. század végén említik a félsziget végén található hasonló nevű halászfalut, amely a heringkereskedelem központja volt, később pedig a közeli Gdańskkal is felvette a versenyt.


 Első utunk a kikötőbe vezetett. Csak néztük, ahogy mennek


s jönnek a hajók.


Különleges formájának és elhelyezkedésének köszönhetően különleges a félsziget mikroklímája is: a déli részen, a Pucki-öbölben nagyon kellemes, csendes a víz.


Az északi part szeles és hullámos. Amint a képeken is látható, a deszkákból kiépített sétányon akár körbe is járható a félsziget csücske. Amellett, hogy nagyon vadregényes a fenyőerdők és homokdűnék között kanyargó sétány, nagyon megkönnyíti a közlekedést a parton. Több helyen találtunk leágazást a víz felé.


Lenn, a víznél igazi beach hangulat: homokozó gyerekek, homokvárak, sirályok, kilométer hosszan mindenfelé  napozó, fürdőző emberek, kilátó a vízimentőknek, akiknek köszönhetően egy percig sem unatkoztunk. Alighogy leértünk a partra, felharsant a figyelmeztetés:
"Uwaga! Uwaga! Dżwżdszcz śążyczsz, źńę iwech  łrzw!" Mint egy varázsszóra, hirtelen mindenki kirohant a vízből a partra, és a hullámokat fürkészte. Aztán lenyugodtak a kedélyek, néhányan már vissza is merészkedtek a vízbe, amikor újra felharsant a figyelmeztető hang:
"Uwaga! Uwaga! Wtrzłbczy ństwsiłę dęprwdz!" Most a parton heverészők pattantak fel, és mindannyian balra néztek. Néhány perces feszült figyelem után viszonylag gyorsan mindenki napirendre tért a látottak felett, és újra megnyugodva folytatta a strandolást a következő, úgy harminc mássalhangzóból álló mondatig:
"Uwaga! Uwaga! Łżświętkr zskcky dziękzłb wćłwłoszczzn!" Most is felpattant mindenki, de ezúttal kezüket homlokuk fölé tartva jobbra fordulva nézték a vizet.
Szerintem egyedül mi nem tudtuk, mi zajlik a parton :) de így sokkal érdekesebb volt. Egyébként lehetett cápa, fóka vagy akár bálna is, hiszen mindegyik él a Balti-tengerben. Igazi baywatchos akciót viszont csak egyet láttunk, amikor az egyik riasztást követően két vízimentő vállán a mentőbójával azonnal csónakba ugrott és beevezett a hullámok közé.

7 megjegyzés:

  1. :-DDD Ezen a mássalhangzótorlódós parti riasztás nagyon megnevettetett! Gyönyörűek a hajós fotók (is).

    VálaszTörlés
  2. szeretem a lengyel nyelvet :) hát igen, bárhová megyünk, a kikötő az első :D kár, hogy a képeket nézve nem érezni a halszagot és hallani a sirályok kiáltozását.

    VálaszTörlés
  3. Mennyi izgalom! :o))) Csodaszép ez a tengerpart! Én érzem a halszagot is és hallom a sirályokat is...:o) (Milyen hangosak tudnak lenni!)

    VálaszTörlés
  4. jó lenne most is reggel a sirályok hangjára ébredni...

    VálaszTörlés
  5. Köszi a képeket, gyönyörűséges helyek!
    Az a deszka sétány nagyon tetszik!

    VálaszTörlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.