2019. augusztus 12.

Walhalla



Az ókori görög templomot imitáló épületet megpillantva a legkevesebb, hogy azt mondom, meglepő, hogy Bajorországban ilyen épület magasodjon a Duna fölé.


Az épület egy antik dór peripterosz másolata, ami azt jelenti, hogy az óriási csarnokot oszlopsor veszi körül. 
https://en.wikipedia.org/wiki/Walhalla_memorial#/media/File:Ludwig-erste-bayern.jpg

1806-ra a majd ezer éves Német-Római Birodalom szétesett. I. Lajos bajor uralkodó megbízásából egy olyan emlékhelyet építettek Regensburg közelében a Duna partján, amely a nemzeti összetartozás érzését erősítette a németekben, ahonnan „a német németebbül jön ki, mint ahogyan bement”. Azért választották Regensburgot helyszínül, mert a középkorban itt tartották a birodalmi gyűléseket.


Az építmény belülről egy hatalmas, dór stílusú márványterem.


Az oldalfalakon egymás alatt több sorban mellszobrokat helyeztek el. Walhalla, a hírnév templomának kitüntetettjei közé azok a német anyanyelvű személyek kerülhettek, akik Németország és a német nyelvű népek történetében játszottak fontos szerepet.





Akiknek nem ismerték a hiteles arcképét, márványtáblát kaptak.

https://en.wikipedia.org/wiki/Walhalla_memorial

De miért is Walhalla? A legnagyobb dicsőség, amit ember elérhet a germánok és vikingek ősi társadalmában, ha harcban esik el. A bátor harcosok lelkét a valkűrök kísérték fel az égi palotába. Egy szivárványhídon átkelve jutottak az istenek lakhelyén található hősök csarnokába, amelyet Valhallának neveztek.


6 megjegyzés:

  1. Bámulatosan szép hely, megy a bakancslistámra! :)

    VálaszTörlés
  2. Nem is tudtam a Valhallának ezt a jelentését...köszi!
    Valóban szép hely!

    VálaszTörlés
  3. Milyen jó lehetőség akár a német diákoknak vagy a német történelem iránt érdeklődőknek, hogy a teremben körbesétálva felidézzék a történelmet.

    VálaszTörlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.