2011. január 31.

Téli képek


    Ködbe-hanyatlott régi vidék -
         Könnyez a felhő, szürke az ég... 
Barna a tájék, sárga a fa -
             Nyikkan a csöndben a tél fogata...
   Elmegy a sárga, jő a fehér -
      Hóba takarva nyargal a szél...
   Halkan a tájék télbe borul -
       Mindig a régi...mindig az új... 
                                                                                 Weöres Sándor 


6 megjegyzés:

  1. Szép a vers, szépek a képek, de nekem már annyira elegem van a hidegből. Lassan már akkor is fázom, amikor éppen nem. Tavaszt akarok, napsütést, bimbókat, rügyeket... A fák törzse az árvíz miatt van így megvastagodva?

    VálaszTörlés
  2. Virginiai mocsári ciprusok. Nagy részüket még Bolza grófék ültették. Az idősebb növények körül a talajból légzőgyökerek emelkednek ki. Télen az alacsonyabb vízszint miatt ezek kilátszanak. A Köröst elterelték a városból, most három-négy kilométerre folyik tőlünk, így bennünket közvetlenül nem fenyeget az árvíz. Ráadásul - a folyószabályzásnak köszönhetően - mi dicsekedhetünk hazánk ötödik legnagyobb állóvizével, a holtág ugyanis 30 km hosszú!

    VálaszTörlés
  3. Igen, most tüzetesebben megnéztem, látszik is, hogy gyökerek, nem törzs. Nagyon érdekes!

    VálaszTörlés
  4. Csodasak a fotojaid! Fantasztikus mire kepes a termeszet!Gondolom a viz visszahuzodasaval a talajszint is valtozik es egyre tobb latszik ki a gyokerzetbol?

    VálaszTörlés
  5. Julcsi, szeretem a természetet járni, a valóságban hidd el, még szebb volt. Akkor jó egy fénykép, ha egy-egy pillanatot kimerevítve megőrzi az emlékeket, hangulatokat. Ezért szeretem nézegetni a régi képeket :)
    Kathy, télen a legalacsonyabb a vízszint, ilyenkor látszik a fák gyökere is, nyáron a meder tele, olyankor persze vízben állnak. Szeretek arra időzni, ez az egyik kedvenc helyem itthon. Az élő Körös árad, az ártér tele, egészen a gát oldalában van a víz :(

    VálaszTörlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.