2017. június 14.

Rend a lelke...

Utunk értelme valóban nem a cél, hanem a vándorlás. És nem csak spirituális értelemben igaz rám Márainak ez a gondolata. Mindig menni, utazni, látni, tapasztalni, állandóan tanulni, élményeket gyűjteni és adni. Számomra ez az élet értelme. A rolling stone gathers no moss. Gördülő kőre nem nő moha. Az, aki állandó mozgásban van, soha nem lesz szűk látókörű. Mindig aktív, friss és kreatív marad. Az ilyen emberek maradnak lélekben örökké fiatalok, még ha a test meg is öregszik. Szeretnék én is ilyen lenni.
A moha emlékeztet arra is, hogy a ránk telepedő múlt befolyásolhatja életünket. Sok-sok ember cipeli így elődei örökségét. Én olyan családból származom, ahol a takarékoskodás, a "jó lesz még valamire" nemzedékekbe beleivódott jelszava irányította életünket. De amíg nagyszüleim számára ez megkönnyítette a túlélést, addig számomra már egyre kényelmetlenebbé váltak a - sokszor évtizedek óta - magammal hurcolt kagylók, kövek, bélyeggyűjtemények, jelvények, képeslapok, fényképek és még ki tudja mennyi és milyen haszontalan tárgy. Micsoda megkönnyebbülés volt, amikor sikerült magamban megfogalmaznom nem csak a változtatás igényét, hanem a hogyanját is. Ehhez éppen jókor jött az akkor már Magyarországot is meghódító konmari-módszer. Először Rita blogjában olvastam erről, és a hatására én is belevágtam. Megvettem, elolvastam a könyvet. Bevallom, azért segített az őszi lakásfestés is, amelyet egy alapos selejtezés előzött meg, így a tiszta helyiségekbe tényleg már csak azok a holmik tértek vissza, amelyekre igazán szükségünk van. Azóta továbbmentem, és egyre inkább foglalkoztat az a minimalista gondolat, hogyan lehet több, jobb az életünk  kevesebbel. Hogy tárgyak, vagyon felhalmozása helyett szép pillanatokat, emlékeket gyűjtsünk. 
Ennek a teljes - egész életemre kiható - nagytakarításnak lett az a következménye, hogy itt, a blogon is "rendet raktam". Szerintem így sokkal áttekinthetőbbé vált. Az olvasósarokban továbbra is megtalálhatók a számomra kedves blogok. És ahogy itthon is nem az összes, évtizedek alatt kapott-vásárolt festmény van egyszerre fenn a falon, hanem hangulatomnak megfelelően cserélgetem őket, úgy éreztem, a blog fejlécének képét is éppen ideje volt lecserélni hét év után. Ez a pipacsos még nem a végleges, viszont nagyszerűen tükrözi a mostani hangulatomat.

12 megjegyzés:

  1. Szép gondolatmenet, a pipacsos kép meg gyönyörű! Tetszik az új berendezkedés, tényleg áttekinthető és logikus. Mikre nem képes ez a konmari... ;-))

    VálaszTörlés
  2. köszönöm. most éppen egy digitális jellegű rendrakás van soron, és a bloggal kezdtem :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalataidra! Már nagyon meg szeretném írni a következő konmaris bejegyzésemet, de mostanában alig van erre időm, és ilyenkor a legegyszerűbb a kertről írni valamit, ott nem kell gondolkodni, csak felsorolni, de megírom, aztán megvitatjuk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a digitális jellegűre gondoltál? összeszedem a gondolataimat, amint lesz egy kis idő. mostanában eseménydús napokat élek. és akkor még enyhén fogalmaztam :D kötni-horgolni sincs energiám. talán majd a hétvégén!

      Törlés
  4. Én legszívesebben meghenteregnék ebben a pipacs-tengerben, imádom!
    (Köszönöm kérdésed, javul a kezem, hímezni már tudok-ami a lényeg :o) A teljes gyógyulás még fél év kb. Mire tenyerelni tudok meg visszatér az emelőerő, a csukló lazán mozog...igyekszem türelmes lenni, de már a 3.hét táppénz kezd elég lenni...bár még ennyit nem voltam sosem szabin sem, táppénzen sem.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a lényeg, hogy javul a kezed, Jucus. ha már tudsz hímezni, az tényleg jót jelent :)

      Törlés
  5. Fantasztikusan szép ez a pipacsos kép!!!
    Remélem jövőhéten végre én is eljutok a Körös mellé és sikerül virágos rétet fényképeznem :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ide, Szarvasra készülsz? péntekig itthon leszek, akár találkozhatnánk is :)

      Törlés
    2. Jó lenne találkozni valóban, de még nem tudom pontosan a programot...Szarvashoz közel leszünk amúgy :o) De ami késik, nem múlik!

      Törlés
  6. Az én életem rendrakását konmarie-mòdra kb 3 évvel ezelött kezdtem el. Tavaly érte el a csùcsát. Amikor már azt hittem, hogy már minden feleslegeset kidobtam/elajándékoztam, akkor ùjra kezdtem a rondot és még mindig találok felesleges dolgokat itthon. Most ha egy dolog bekerül hozzánk, kettö "megy" tölünk. Ez nagyon jó lelkitisztulás is egyben!

    VálaszTörlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.