2017. december 29.

Mátra

Ünnep, vendégek, vendégség, evés-ivás. A hagyományos magyar karácsonyi kellékek. Jó ötlet volt kicsit kimozdulni. Útitársunk, Michelle kedvéért - aki önkéntesként egy évet tölt nálunk, és eredeti végzettsége zoológus -, a Mátra felé vezető úton megálltunk az egykori Orczy-kastélyban található Mátra Múzeumnál. 


A szépen felújított főúri kastélyban vadászattörténeti, ásvány- és őslénytani kiállítások mellett még az év végéig látogatható a Jégkori rejtély című szabadulószoba.


Azért az én személyes kedvencem ezután is a korábban nyitott, de több mint tíz éve felújított, és üvegtetővel lefedett belső udvaron álló - Magyarországon egyedülálló - gyapjas mamut csontváza, melyet 1949-ben találtak Mátraderecskén.


A 2009-ben átadott új pavilonban a környék növény- és állatvilágát ismerhetjük meg, látványos diorámákat (maketteket), a pálmaházban pedig élő trópusi madarakat, hüllőket láthatunk.


A rövid múzeumi kitérő után hamarosan megérkeztünk a Kékesre.  


Végre egy kis hó!


 Itt Michelle tartott egy kis rövid, gyorstalpaló snowboard oktatást MrYarnart számára :)


Jó is, hogy még itt készítettünk egy közös selfiet, mert a TV-torony nyílt teraszán süvítő jéghideg szél miatt  később mosolyunk minden bizonyára sokkal erőltetettebb lett volna. És ezen az egy szinttel lejjebb található jó meleg kávézóban elfogyasztott forró csoki sem segített volna...

 Azért a látvány magáért beszél.

 A TV-torony után felmentünk Galyatetőre, hogy megmásszuk a másik kilátót is. 


Így lett ez a legek kirándulása: jártunk Magyarország két legmagasabb hegyén, a Kékesen és a Galyatetőn. Bár ez a két hegyünk egymásra téve sincs feleakkora, mint Michelle - aki a Sziklás-hegység lábánál él - hegyei... De azért szép napunk volt.


8 megjegyzés:

 1. De jó látni Benneteket!!! :o)
  Szuper kirándulás lehetett...és végre volt hó is!

  VálaszTörlés
 2. De jó látni ezeket a kedves arcokat! :-) Boldog új évet nektek!

  VálaszTörlés
 3. Boldog új évet nektek! Jó látni benneteket! :)
  Csodaszépek a képek, hiányoznak a hegyeink!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszönöm! viszont kívánom. nektek ott a tenger :D

   Törlés
  2. Sajnos az egy kicsit odébb van még. :( De nem panaszkodhatok, sok látnivaló van a sík vidéken is. Csak sajnos a hegyek még megközelíthetetlenebbek, mint a tenger.

   Törlés
  3. imádom a hegyeket, de újabban valami nagyon vonz a tengerekre :)

   Törlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.