2012. augusztus 10.

Én kis kertem

A cím csalóka, a képeket nyaralásunk alatt a szentendrei  skanzenben, a pannonhalmi apátság kertészetében, a zirci arborétumban, a veszprémi vár tövénél, a visegrádi királyi palotában és Balácapusztán, a római kori villagazdaság kertjében készítettem. Kedvcsinálónak, ihletadónak gyűjtöttem össze, néhány ötlettel, gondolattal kiegészítve.A pannonhalmi apátság gyógynövénykertjére már régóta kíváncsi voltam. A völgyhöz közeledve még ki sem értünk az arborétumból, már a fák között ismerős illatot éreztem. Először azt hittem, az érzékeim csaltak meg, de nem: a fákat elhagyva óriási lila ültetvényt pillantottunk meg. És az a bódító illat! Szerencsénk volt, előző nap kezdték a lepárlást. Időjárástól függően az angol levendula aratása július végén, augusztus elején kezdődik, de ekkor is látogatható a gyógynövényház és lepárló. Az óriási hőségben levendulalimonádét kortyolgatva hűsöltünk az árnyékban.


A fűszernövényekhez jól illik a kiemelt ágy. Az ágyakat keríthetjük téglával, kővel, kisebb farönkökkel, alacsony deszkapalánkkal vagy akár készen kapható szegéllyel. Hasznos az emelt ágyás, mert fűszereink egy része mediterrán vidékekről származik, kedvelik a napos, jó folyadékgazdálkodású helyeket, az emelt ágyásokban a beletöltött földet mi választjuk meg, és könnyebben szüretelhető, látványosabb növénycsoportokat alakíthatunk ki.


 
Ha kisebb ágyásokat készítünk, melyeket szilárd burkolatú utakkal veszünk körül, könnyen elérhető, gondozható minden növény, és akár esős, sáros időben is kiszaladhatunk a kertbe egy kis friss fűszerért.

A középkori kolostorok, várak kertjei szabályos, mértani elhelyezkedésűek voltak. Mi is készíthetünk hasonló fűszerkerteket, szabályos vagy szabálytalan elrendezéssel. Társíthatjuk fűszernövényeinket virágokkal, dísznövényekkel vagy akár zöldségekkel is. A vegyes kultúráknak számos előnye van: például a fűszernövények között több is van, amely elűzi a kártevőket. 
Telepítés előtt érdemes jobban megismerkedni az ültetendő növényekkel: egynyári vagy évelő, mikor virágzik, milyen színű, nagyságú levelei vannak, mekkora a kifejlett növény, milyen igényei vannak (napfény-árnyék, víz, talaj, fagyérzékenység), hogy a közel azonos igényűek kerüljenek egymás mellé. Az erősen terjedő növényeket érdemes edénybe ültetni, nálunk a menta már a legváratlanabb helyeken bukkan elő. A fűszernövényeket szaporíthatjuk magunk, de vásárolhatunk palántákat is, az évelők többsége a tőosztást is jól tűri.

 
Kertünkben mindig is voltak fűszernövények, egy időben a kerti tó körül, aztán csak úgy itt-ott, a kerítés tövében vagy a virágok között. A kerteket járva erősödött egyre a vágy bennem, hogy szeretnék én is egy hasonló kis fűszeres kertet itthon. Remélem, jövő nyáron már a saját kertecskémet mutathatom be.


12 megjegyzés:

 1. Kiváncsi leszek a te kertedre is! Nekünk csak teraszunk van, levendula mindig van, de idén télen kifagyott :( A többi fűszernövény is minden évben újul, cserépben, ládában nem bírják olyan jól. Idén egyedül a bazsalikomnak találtam megfelelő helyet. :)
  De ha egyszer lesz kertem...

  VálaszTörlés
 2. érdekes, én már most azt tervezgetem, hogy kőedényeket vagy nagy cserepeket (is) veszek a télen néhány növényhez - mentához, rozmaringhoz például vagy levendulához. szerintem bármilyen fűszernövény nevelhető balkonon is.

  VálaszTörlés
 3. Milyen gyönyörű helyeken nyaraltatok!!! Csodálatosak ezek a kertek...ilyenkor mindig rádöbbenek, mennyi szép hely van itthon is...:o)))!

  VálaszTörlés
 4. hegyet másztunk, várakat vettünk be, jártuk a múzeumokat, de ha kerteket láttam, egyszerűen nem bírtam magammal :)

  VálaszTörlés
 5. Szép nyaratok van! Nagyon szépek a fotók!

  VálaszTörlés
 6. A fűszernövények nekem is gyengéim, egy régi fürdőkádba ültettem őket idén.
  Gyönyörű helyeken jártatok , nagy élmény lehetett!

  VálaszTörlés
 7. Mónika, köszönöm! Judit, én is valamilyen nagy edényre vadászok :)

  VálaszTörlés
 8. hat ez a beszamolo olyan kedvet adott arra, hogy en is elmenjek ezekre a helyekre.... gyonyoru!
  nekunk van rozmaringunk, ami valahogy nem fagy el. Az oregano elo jott tavalyi ultetesbol, pedig hogy bantam, amikor lefagyott. Bazsalikomot es paradicsomot minden evben veszunk...

  VálaszTörlés
 9. Hú, csodaszép képeket hoztál, köszi a sok ötletért! Mi most a fűszernövénykerten töprengünk, sakk tábla szerűre tervezzük, majd meglátjuk mi lesz belőle! A levendula nálam a no.1!

  VálaszTörlés
 10. Gyönyörűek a képeid, mint mindig...

  VálaszTörlés
 11. A blogszülinapi játékomon Te nyertél! Légyszíves írd meg a címed a molnarcsk@gmail.com címemre! Köszönöm a játékot és gratula!

  VálaszTörlés
 12. Brigi, gyönyörű volt, engem teljesen elvarázsoltak ezek a kertek.
  Jucus, köszönöm! én imádom mindet, igazi kedvencet nehéz lenne találnom :)
  Csilla, köszönöm itt is! küldök emailt!

  VálaszTörlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.