2013. április 17.

Sapka, sál


A sálhoz a fonalat még Canterburyben vettük.  Canterbury az anglikán egyház központja, érseki székhely már 597-ben. Hódító Vilmos (1066) óta pedig az Egyesült Királyság minden királyát Canterbury érseke koronázza Londonban a Westminster Apátságban. Sétálgattunk az ódon házak között - némelyik a 16. század elején épült -, amikor egy fonalboltra leltünk. Emlékül választottunk egy szürkét Mr Yarnartnak és egy rózsaszínes tweed Louisa Harding-fonalat nekem. Ez utóbbin még gondolkozom: vajon mit lehetne csinálni 230 m fonalból? több nem volt a boltban... valószínűleg keresek itthon hozzáillő fonalat.  Azt viszont már ott, az üzletben tudtam, hogy a szürkéből sálat kötök. 100 g/170 m, és azért ezt választottuk, mivel a címke szerint "100% British Wool", és ha már brit gyapjú, akkor legyen kelta a minta. Kötöttem hozzá egy sapkát egy Fair Isle-minta felhasználásával, így lett Mr Yarnartnak egy szép, Canterburyre emlékeztető rusztikus szettje.

 A sál mintáját a Ravelryn találtam, egy közkedvelt kelta bog, amelyet sokan megkötöttek már, az általam felhasznált változat eredetileg nyakmelegítő. Szegélyként négy-négy szem lustakötés van a két szélén, és addig kötöttem, amíg el nem fogyott a fonalam. Illetve maradt azért egy kevéske, így kerestem hozzá sötétebb szürkét és egy kis maradék feketét, és kötöttem hozzá egy sapkát is, melyhez egy egyszerű kis mintát választottam a 200 színes Fair Isle kötésminta című könyvből.





Hangulatos városka a sokszáz éves, bájos favázas házaival. Itt van például a Weavers, amely Canterbury legtöbbet fotózott épülete, és amely a bejárat fölött olvasható felirat szerint éppen 1500-ban épült. Vagy a Sun Hotel, amely 1503-ban épült, és vendégei között több híresség is volt, például Charles Dickens is megszállt itt. És a kedvencem, egy 1370-ben épült pub, a Parrot, amely a régi római városfal mellett épült, és a város egyik legrégibb épülete...

22 megjegyzés:

  1. Gyönyörű helyen voltatok és mekkora szerencse, találtatok véletlenül fonalboltot:)))
    Jó neked a Mr. szívesen használja a kötött sálat, sapkát.

    VálaszTörlés
  2. na, azért nem volt az annyira véletlen... :D a Mr szereti, ha kötök neki sálat-sapkát. persze előtte egyeztetünk (szín, anyag, minta), így senkit nem ér meglepetés :) mutatok néhány ötletet, és ő választ. hát valahogy így...

    VálaszTörlés
  3. Gyorsan találj egy szponzort, aki támogatná az "inspiráló történelmi helyek és kötésminták" projektedet, mert ez a vonal nagyon jól megy Neked! Gyönyörű lett a sálad, mint mindig.

    VálaszTörlés
  4. köszönöm, jó ötlet :) de akkor hogy lenne időm kötni és utazgatni, ha nagyon belemerülnék egy ilyen projektbe? :D

    VálaszTörlés
  5. De jó az a sapi!
    Épp az egyik facebookos csoportban volt róla szó, hogy általában a tartozék férfiak el vannak hanyagolva kötésileg. Hát Mr. Yarnartról ez nem mondható el, ő a szerencsések közé tartozik :)
    És megint ezek a fotók! Nehogy elfelejtsem, hogy oda is el kell menni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. amikor a legelső sapka szóba került, attól félt, hogy túl "szellős" lesz. így most már a sapkákat nagyon vékony tűvel, jó szorosan kötöm, úgy 120-130 szemre kezdem, így biztos nem fúj rajta át a szél. anglia? már most visszamennék :) sajnos, gyakran nem engedhetjük meg magunknak.

      Törlés
  6. Csilla ötlete remek :-) Tetszenek a képek is és a sál is!

    VálaszTörlés
  7. Szerencsés pasi, szuper szettet kapott!

    VálaszTörlés
  8. Szép lett a szett nagyon, jól kiemeli a fonal szépségét a kelta minta! de jó lehetett ott sétálni! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a rusztikus favázas házakra gondoltunk, amikor kiválasztottuk a mintát, és persze kellett egy mutatós minta is a finom anyaghoz. Zolinak mindig is tetszettek az ilyen csavart minták. emlékezetes napot töltöttünk Canterburyben, bár nem először jártunk ott.

      Törlés
  9. Nagyon jól néz ki!!! Élőben is :o), mármint a fotó alapján...:o)))
    Angliának olyan hangulata van, ami még a fotókon keresztül is érződik! Köszi, hogy megosztod velünk! :o)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jó lett az együttes... Igen. van aki hordja is....pláne öröm kötni...
    Szép helyről hoztál fotókat
    /remélhetőleg az együttest el lehet már a következő szezonra tenni/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. együtt választottuk a fonalat (mr yarnart rendkívül türelmes és kitartó volt :)) a minta is közös terv, és tényleg szereti (illetve szerette) hordani.

      Törlés
  11. Szép helyen voltatok, és milyen jó lett a szett !

    VálaszTörlés
  12. Nagyon jó lett a sál, a sapka, a fotók, a bejegyzés... csak sóhajtozva ámulok és bámulok :)
    Mondjuk én benne lennék egy utazzunk-inspirálódjunk-tervezzünk-kössünk életmódban. Csak hát a valóság más, de szerencsére néha megadatik ez is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. talán majd ha nyugdíjasok leszünk :) remélem, megengedhetjük majd magunknak ezt az életmódot: egy kicsit itt, egy kicsit ott. meg aztán jó lenne egy lakóautó is ehhez :)

      Törlés
  13. Először is köszi a virágom nevét!:o)
    Másodszor nagyon szép ez a sál és a városka is a fotókról, szívesen megnézném én is, de még laknék is itt, annyira szép!

    VálaszTörlés
  14. Ez nagyon-nagyon szép! Jó lehetett ott járni, vágyódom én is (kétszer voltam a Brit szigeteken), de azt hiszem egyenlőre nem jutunk oda....örülök, hogy szép napokat töltöttetek ott.

    VálaszTörlés

Örülök, hogy meglátogattál. Köszönök minden megjegyzést.